PROBİYOTİK EV YOĞURDU İÇİN KOLAYLIKLA YAPABİLECEĞİNİZ NOHUT MAYASI

Merhaba,

Evde kendi yaptığınız yoğurdun faydaları saymakla bitmez... Bir sonraki yazımda probiyotiklerin faydasını ve neden ısrarla ev yoğurdu tüketmemiz gerektiğine yer vereceğim ama çok sorulduğu için öncelikle nohut ile kendi yoğurt mayanızın nasıl yapıldığını Sayın Ümit Aktaş'ın son kitabında paylaştığı bilgiler ve kendi uygulama yöntemlerim dahilinde anlatmak istiyorum.



Probiyotik ev yoğurdu yapabilmeniz için ihtiyacınız olan mayaya sadece nohut ve günlük süt lazım. 7 adet çiğ nohutu cam bir kavanoza koyun ve üzerine 1 bardak elinizi yakmayacak şekilde ısıttığınız sütü ekleyin, tahta kaşıkla karıştırın ve daha sonra kavanozu ağzı açık olarak fırın veya mikrodalganın içine koyun (fırın veya mikrodalgayı asla çalıştırmıyoruz sadece mayamızı dinlendirmek için kullanıyoruz).24 saat boyunca kavanozunuzu kendi nem ve ısısında bekletin.24 saatin sonunda asla metal olmayan bir süzgece bu karışımı dökün ve içinden nohutları çıkarın ve bu işlemi yaparken de metal kaşık kullanmayın.Geriye size çok az gibi görünen kesilmiş süte benzeyen parçalar kalacak.Bu sizin ilk mayanız (ne kadar az olursa olsun hiç sorun değil) ve bu mayayı arttırmak için yeniden cam kavanoza koyun ve yine üzerine bir bardak ılık süt koyarak,tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra yine ağzı açık bir şekilde bu defa 12 saat uyutun. Aynı işlemi mayanız artana kadar 4-5 defa daha tekrarlayın.Sabrınızın sonunda mayanız artacak ve yaklaşık 1 su bardağı kadar maya elde etmiş olacaksınız. Kendi probiyotik ev yoğurdunuzun mayası hazır. Bu maya ile dilediğiniz kadar yoğurt yapabilirsiniz.

Daha önce yoğurt mayalama işlemi yapmamış olanlar için yazmak istiyorum: 1,5 litrelik cam kavanoz veya cam kaseye (bu ebatlar mayalamak istediğiniz miktara göre değişebilir) elinizi yakmayacak sıcaklıkta ısıttığınız günlük sütü koyun ve içine tahta kaşıkla yukarıda hazırlamış olduğunuz mayayı (2-3 kaşık veya ne kadar mayanız varsa) ekleyin ve yine tahta kaşıkla karıştırın.Ağzını sıkıca kapatın,havluya veya kalın bir beze sarın ve hareket etmeyecek bir yere (veya yine fırın içine) koyun ve en fazla 6 saat bu şekilde beklettikten sonra buzdolabına alın. 6 saatten fazla bekletmeyin çünkü bu yoğurdunuzun ekşi olmasına neden olur. Hepsi bu kadar.



NOT : Yukarıda da ısrarla belirttiğim gibi lütfen uzun ömürlü süt kullanmayın.Adı üstünde "uzun ömürlü" olsun diye içine o kadar çok katkı maddesi giriyor ki; bu durumda sağlıklı olsun diye yaptığınız probiyotik yoğurdun hiçbir anlamı ve vücuda bir faydası kalmıyor. Gerek kendiniz gerek çocuğunuz yalnızca günlük süt veya imkanınız varsa iyice kaynattığınız açık süt tüketin.

Sağlıkla kalın...



Yorumlar

Popüler Yayınlar