KEMİK SUYU

Merhaba,
Kış artık geldi ☃️ şahsen iyiki de geldi diyorum çünkü ben kışı çok seviyorum tabi bu sevgimin yanında Allah dışarda olanların,evsizlerin,evlerinde ısınacak imkanı olmayanların yardımcı olsun diye dua ediyorum 🙏🏻 
Kış ayları diğer mevsimlere göre hastalık ve mikrobun bol olduğu aylardır,günümüzde ise malum mikroplar çok değiştiler ve ya hemen bulaşıyorlar ya da hastalar zor iyileşiyorlar. Bu durumlardan kaçınmak kimi zaman imkansız görünse de bağışıklık sistemimizi sağlam tuttuğumuz sürece mümkün, bunun en iyi yollarından biri de yaz kış demeden kemik suyu tüketmek.
Bilir misiniz bilmiyorum ama eskilerin bu hususta bir sözü bile var “kemik suyu ölüyü bile diriltir”. Lakin kemik suyu veya ilik suyunun şifası atalarımızdan,Osmanlı Mutfağı’ndan gelir. Hastalara ilk önce kemik suyu içirilirmiş ve gerçekten de şifa olurmuş. Modern zaman koşullarında ne yazık ki bu kıymeti unutmuş durumdayız. Ya hemen antibiyotik alıyoruz ya da günlerce diğer ilaçların esiri oluyoruz. Ama gelin görünki kemik suyu yapmak ilaçlara göre daha masrafsız,daha zararsız ve daha etkili.
Grip olduğunuzda,soğuk algınlığınızda,bedeniniz halsiz düştüğünde,enerjiniz bittiğinde daha da önemlisi tüm bu belirtilere rastlamadan evvel lütfen bu şifalı karışımı yapın ve sık sık için. En önemlisi de evde çocuğunuz varsa en azından haftada 2 kere bu şifadan onu da yararlandırın. 




Kemiğin kendisine has kokusundan, tadından rahatsızsanız (özellikle pişirirken) bu tarif tam size göre zira ne pişirirken ne de kullandığınız yemekler o kötü koku söz konusu olmuyor. Bu konuda bana güvenebilirsiniz çünkü ben de bu hususta oldukça hassasımdır✌🏻
Gelelim kemik suyu nasıl yapılır kısmına; 




Malzemeler
⭐️ 1 paket ilik ( genelde içinde 8 taneye yakın oluyor ama kasabınızdan alacaksanız 1 kilo yeterli)
⭐️ 10 diş sarımsak
⭐️ Yarım çay bardağına yakın sirke
⭐️ 1 adet kırmızı soğan 
⭐️ 1 çorba kaşığı top karabiber
⭐️ 1 adet kırmızı cin biber 
⭐️ 2 adet bir parmak uzunluğunda taze zencefil 

Öncelikle ilikleri sıcak suda iyice yıkıyoruz,tencereye koyuyoruz (teflon tencere lütfen kullanmayın mümkünse çelik tencere) , üzerini geçecek kadar yaklaşık 1.5 litre sıcak olmayan normal su koyuyoruz ve ocağın altını asla çok açmıyoruz ki fokurdayıp vitaminleri öldürmeyelim, hemğz kaynamadan iliklerin kemikten rahat çıkması ve protein değerlerini koruması için sirkeyi ilave ediyoruz ve geri kalan  tüm malzemeyi de ekleyip ( zencefillerin kabuklarını soyup küçük küçük kesiyoruz) altı kısık olarak mümkünse 10-12 saat değilse minimum 6 saat fokurdatmadan kısık ateşte kapağını kapatıp kaynatıyoruz. Pişirme işlemi bittikten sonra süzgeç yardımı ile ilik suyunu süzüyoruz ve içlerinden sadece etleri alıyoruz. Bu şifalı suyu çorbalarınızda, pilavlarınızda,tüm yemeklerinizde keyifle kullanabileceğiniz gibi (ben kıyamıyorum kullanmaya😉) bu haliyle ısıtıp üzerine dilediğiniz baharatları ve biraz da tuz ekleyip içebilirsiniz😋  
Bu arada kemik suyunuzu buzdolabında en fazla 3 gün, derin dondurucuda da 3 ay muhafaza edebilirsiniz. 

Şifa olması dileğiyle 🙏🏻







Yorumlar

Popüler Yayınlar