Probiyotiklerin vücudumuza faydaları

Merhaba,nihayet uzun bir aradan sonra yazabildim☺️ Bugünkü yazımızda bu aralar adını sıkça duyduğumuz probiyotiklerden bahsedelim...
Nedir bu meşhur probiyotikler,vücudumuza ne gibi faydalar sağlarlar ve nasıl kendi probiyotik yoğurdumuzu yaparız? Haydi başlayalım...
Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendiren ‘dost bakteriler’ var. Bunlara probiyotik adı verilir. Probiyotikler, özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışmasında önemli. 
Bağışıklığı güçlendiriyor  
Bir bakterinin probiyotik etkisinden bahsedilebilmesi için aranan ilk özellik, bağırsağa kadar canlı olarak ulaşabilmesi.  Midedeki güçlü asitlere ve safra tuzlarına dayanıklı olup, bağırsak iç zarına yerleşip burada koloni oluşturabilmeli. Probiyotikler geçici kolonizasyona neden oldukları için her gün düzenli olarak alınmalı.  
İşte faydaları  
Probiyotik terimi, ilk kez 1953 yılında tıp literatürüne girdi. Probiyotikler günümüzde birçok hastalıktan korunmada ve tedavide kullanılır:  
* Enfeksiyon, besin zehirlenmesi veya antibiyotik kullanımı nedeniyle oluşan ishal tedavisinde,
* İdrar yolu enfeksiyonlarında,
* Maya enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisinde,
* İrritabl bağırsak sendromunda ve iltihabi bağırsak hastalıklarında,
* Egzamada,
* Mesane kanseri riskini azaltmada,
* Kolon kanserine karşı korunmada,
* Bağışıklık sistemin artırılmasında,
* Karaciğer hastalıklarında.
Sindirim sisteminde aksama yaşayan her birey, bu konuda oldukça sıkıntılıdır. Probiyotik besinlerin tüketimi, sindirim sıkıntılarını hafifletir ve bireylerin daha konforlu hissetmesini sağlar. Aynı zamanda vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve özellikle sonbahar-kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren süt ürünlerinin yeterince tüketilmesi gerekir.
 Karbon-hidrat bakımından zengin gıdalar, rafine besinler, çeşitli toksinler ve antibiyotikler, bağırsak florasının bozulmasına neden olur.
Un ve şeker açısından fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalar bakımından zengin bir diyet, bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır.
Diyete nasıl dahil edebilirsiniz?
Fermente edilmiş süt ürünlerinin sağlık üzerine yararlı etkisi olduğu, yüzyıllardır edinilen tecrübelerin sonucunda oluştu. Asya toplumları, fermente süt ürünlerini yüzlerce yıldır hem beslenmek hem de sağlıklı kalmak için kullanır. Yoğurt, kefir ve kımız fermente süt ürünleri arasında.
Bunca faydasına ek olarak probiyotikler kilo vermeye veya formda kalmaya da çok yardımcı oluyor.Peki bunu nasıl yapabiliriz? Ara öğün olarak tüketebileceğiniz günde bir kase probiyotik yoğurt vücudunuzu zararlı maddelerden arındırır ve metabolizmanızı hızlandırır.Yoğurdunuza lezzet ve daha fazla yarar katmak içinse; bir kavanoza önce iki kaşık yulaf,üstüne iki kaşık probiyotik yoğurt,üstüne tekrar bir kaşık yulaf,tekrar 2 kaşık probiyotik yoğurt ve en üste bir tatlı kaşığı tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.
Evde kendi probiyotik yoğurdunuzu yapmaya ne dersiniz? 
1 lt.günlük sütü biraz ısıtın ve bir kutu sade probiyotik yoğurda iki kaşık bu sütten ekleyip ayrı bir kapta karıştırın ( bu işlem yoğurt ve bir parça ılıttığınız sütün aynı ısıda olmasını sağlayacaktır ) sütü cam bir kaba alın ve yoğurdu da bu süte ekleyip biraz karıştırıp üzerine kağıt havlu ile kapatıp kapağını da sıkıca kapattıktan sonra sarın ve hareket etmeyecek bir yere koyup yaklaşık 5-6 saat uyumaya bırakın,süre geçtikten sonra da yoğurdunuzu dolaba koyun.Hepsi bu kadar.🏻 kendi probiyotik yoğurdunuzu yaptınız bile☺️
Lütfen bu yoğurttan her gün en az 3-4 kaşık yemeye ve çocuğunuza da yedirmeye çalışın. Ek gıdaya geçen her bebeğin önemle yemesi gereken bir besindir.Yapılan araştırmalar; normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerin doğum sıradında rahimden aşağı kanala geçerken annenin üretmiş olduğu tüm probiyotikleri toplayarak dünyaya geldiklerini ve bu yönden çok şanslı olduklarını gösterirken,sezaryan doğum ile dünyaya gelen bebeklerin bu doğal probiyotikleri hiçbir şekilde alamadıkları ve bu yüzden bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olduğunu gösterdi.Bu nedenle ek gıdaya geçen bebeklerinize mutlaka kendi yaptığınız probiyotikleri vermeye çalışın.
Afiyet olsun☺️ 

Yorumlar

Popüler Yayınlar